Fantastisk å være turist i egen by

Kongsberg har en unik historie. Byen er kjent for sølv, sølvverk og gruvene. Idag tok jeg turen sølvgruvene i Sagrenda, det er ikke bare der det et bygget gruver, men det er det vi kan dra inni. Går man videre oppover knuten, sachsen og videre rundt forbi der, så finner jeg masse gjerder og innen fordi gjerdene er det gruver. Nå skal jeg fortelle historien jeg har lært idag. 

 

Idag har jeg vært i Kongens Gruve. Det var en spennende omvisning på 342 meter under overflaten og jeg var 2300 meter inn i fjellet. Guiden fortalte at det var to gjetere som var ute og gikk. De fant en stein og tok med den hjem til faren. Faren så på steinen og tenkte at han kunne bli rik. Det var sølv de to gjeterene hadde funnet. I følge det jeg har lært på skolen het disse to Helga og Jakob. Den steinen de fant i den historien jeg har lært var en okse sto å stanget i den steinene som ble tatt meg hjem (det var et skuespill på skolen). Uansett. Jeg fikk se Kongens gruve hodvedsjakt, Fahrkunsten fra 1881, strosse som er et stor bergrom og Christian 7 stoll. 

Tog turen tok tilsammen 25 minutter tur/retur. Omvisningen tok rundt 65 minutter og var 800 meter lang. Jeg gikk opp trapper tilsvarende fem etasjer (16 meter). En spiral trapp, som går rundt og rundt. Følte meg i grunn veldig svimmel da jeg kom halvveis. Det som ble forklart i bunnen av den trappen var det var her de fant mest sølv. Jeg kunne se en hvit strek fjellet og det var den gruve arbeiderne gikk ut i fra når de hakket ut sølv. 

 


Jeg skal love dere at det var sånn passe varmt å ta på bukse, litt tykke sokker, fleece jakke og annen jakken uten på midt i sola. Inne i gruva var det rundt 6 grader bare, så måtte kle seg godt. Var litt små kjølig enkelte ganger på hendene, men ellers hadde jeg kledd meg godt. Det var ganske mange som ikke shorts, tynn genser, kjole etc. Vil kanskje tippe det var litt kaldere for dem enn for meg som faktisk kledde på meg. Sier selv at det ikke varmt i fjellet som er under bakken. Når jeg gikk forbi åpningen kom det en kald guff, så skjønte det var kaldt der. 

Åpningen inn i fjellet. 1782, ble den laget. Ser på skinnen at de er ganske gamle. 

En liten vogn plass til 8 personen pr vogn. Ukomfertable setter og døren er bare låst på en kjetting. På vei inn og ut igjen, så tenkte jeg på hvordan de hadde det sittende i disse vognene på vei til og fra jobb. Når de endelig fikk tok inn i gruvene, det var ganske mange år før dem kom. Jeg sitter å tenker at vi har det luksus idag med tanke på arbeidsforholdene før. Det bråkte, ristet og skikkelig ukomfertabelt egentlig. På den ene side veggene var bare dekt igjen med noe strie opplegg for det var nødutgangen. Det var ganske trangt innover. Gruvetoget fra 3 cm fra veggen bare og det er ikke mye. Tett inn på fjellet på veien ut og inn. Det er ingen lys på veien innover. De har montert lys inne på omvisning runden bare. 


Påbudt meg hjelm inne i gruven. Når jeg gikk så var det enkelte steder jeg måtte gå litt bøyd fordi det var så lavt under taket. 


Kart over gruven. Fra bunn til topp (skjønte ikke så mye av det, men kult at det er laget). 


Ikke så lett å se, men her ligger det treplanker. Dette var enden for vi gikk rundt og tilbake på en måte. Her kom det hester inn og hentet personer som var skadet blant annet. Siden det var enden på gruven så måtte hesten rygge og snu på et hvis. Det var litt en prosjekt ble det fortalt. Det ble også fortalt at når for å komme seg lenger inn i gruven var det fyrsetting. På en måned kom de ca 2 lenger inn i fjellet bare. De måtte vente til bålet hadde slokna før de kunne gå inn og hugge og sette ny fyrsetting. Var litt av prosjekt disse gruvearbeiderne hadde. Det var ingen enkel jobb. Da snakker vi hardt arbeidende. 

Bildedryss: 

 

Er du i distriktet, så er der verdt å ta turen innom vårt flotte sølvverk altså. 

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg