For høyt press blant ungdommen

Jeg gikk ut av skolen i 2009 og ble lærling i 2 år. Den gangen jeg gikk på ungdomskolen og videregående var det høyt press. Det har virkelig ikke blitt noe bedre årene. Dem sier at det er frivillig og gå på videregående, men du må søke sammen med rådgiver på skolen eller alene. Du skal velge en linje som du skal jobbe med resten av livet allerede som 16 åring. Dette er sykt tidlig. Husker jeg endret valgene mine helt frem til siste minutt før søke protokollen stengte. Jeg var så usikker. Jeg startet på vidregående og fortsatt var usikker på valget mitt. Jeg hadde søkt helse og sosial fag, andre året tok jeg helsefagarbeider og de to siste årene var lærling tid. Læreren oppfordret oss ikke til å sta generell studie kompetanse. Læreren anbefalte lærling tiden. Det var flere som gikk i mot det rådet og søkte generell studie kompetanse og noen søkte seg ut i jobb fordi vi var skole lei. Rett og slett. 

Tilbake til poenget om presset på skolen. 

Jeg mener det er alt for høyt press på elvene fra de starter til de slutter på skolen. Dette handler om at disse elevene er på skolen fra 8 om morgen til 3-4 på ettermiddagen. Det er lange dager. Etter skolen er det mange som har en jobb for å klare seg ved siden av stipendet og andre har fritids aktiviteter de skal rekke. I tillegg skal leksene gjøres, kanskje en innlevering som skal gjøres, det skal  kanskje leses til en prøve. Leksene kommer i store lag på lag og elevene vet ikke hvor de skal starte og heller ikke om de rekker alt. Det blir sene kvelder og tiden med venner og familie strekker ikke til fordi skolen tar for mye plass i livene demes. 

De må kanskje ofte si nei til å møte en venn fordi leksene er der. Eller innlevering. Eller lesing til prøve. 

De må kanskje droppe den fritidsaktivitet de elsker fordi leksene må gjøres, innleveringen skal leveres, eller lese til prøve.

De må kanskje droppe å tjene å de ekstra lommepengene for å overleve fordi leksene må gjøres, innleveringen skal leveres eller lese til prøve. 

De må droppe den skolefesten fordi tiden strekker ikke til. 

De må si nei til bursdagsfeiring med ola normann fordi tiden ikke strekker til. 

De må si nei til å feire bestefar fordi tiden ikke strekker til. 

Det stopper ikke her. Det stopper virkelig ikke her. Fordi det er noen som heter sykefravær på 20% og det presser elvene til å komme på skolen. Overstiger de den grensen kan de miste skoleplassen eller ikke få fullført studiet. I tillegg skal skolen ha bevis fra legen på at de er syke. Elevene må bruke masse tid, energi og penger på å reise til legen fordi de ikke blir trudd av skolen uten bevis fra legen. Det har til og me blitt strenge grenser for å reise på planlagt ferie i skolen tiden. Søknaden om fri/permisjon blir fort avslått. Før var ikke dette noe problem. Da var læren så ålreit at de sendte med deg pensum på ferie for å lese, så vi ikke hang etter i pensum når vi kom tilbake. Husker selv jeg satt i spania og lese det læreren hadde sagt jeg skulle lese og gjøre av oppgaver. På lappen stod det god tur og kose deg. Det syns jeg er helt greit. 

Idag skal ferien legges til ferien på skolen, selv om turen kanskje ble bestilt et år i forveien. Jeg skjønner fraværs grensen og på en måte ikke. Når du er på videregående så skal du i utgangspunktet gå der av egen fri vilje. Det er din egen vei. Du velger selv hva du skal bli, når du blir stor. Vil du ikke ha utdanning og slite med jobb i fremtiden så må da det være opp til vær enkelt. Ser ikke helt problemet med elvene må ta året på nytt. Dette er noe de velger helt selv. 

Når det handler som skole presset, så blir belastningen for stor på fritiden. Jeg mener leksene må reduseres, slik at elvene kan bli utvilt etter en lang dag på skolen. De tar med seg skolen hjem og får fritid som er lik null fordi leksene tar overhånd. Det er faktisk ikke så veldig rart om de blir syke, utmattet, slitne og ukonsentrert, når de blir så stort press fra skolen sin side. 

Det burde faktisk vært mer tilbud om nettundervisning og deltid studier. Det er så mye bedre og du kan legge opp løpet ditt litt selv. Så lenge innleveringene er levert og bestått før oppmelding til eksamen, så kan du styre lesingen selv. Jeg er på tredje året nå med nettundervisning og presset er mye mindre. Jeg kan jobbe med god samvittighet uten om, jeg kan gjøre fritidsaktivitetene mine god samvittighet uten å føle presset fra skolen. Jeg trenger ikke stresse med tiden eller stresse med noe jeg skal rekke. Jeg har en tidsfrist på innleveringene, men alikevell har jeg god tid til alt jeg driver med uten om. Jeg studert ved NKI siden nettsider og nå norges yrkesakademi. Jeg trives gull verdt med det. Det er bare så synd at det skal være blod pris for å studere. Det er alt for dyrt. Skolen ha penger, du skal ha bøker, du skal ha utstyret så studie gjeld vil komme uansett om du fysisk drar på skolen eller er hjemme student. 

Elver blir presset i hue og rævva. Både på skolen og hjemme. Foreldre som ikke er fornøyd med karakterer, elver som ikke er er fornøyd med karakterene sine. Får du er karakter 3 vær fornøyd, du har bestått. Får du en karakter 5 og ikke karakter 6 som du kanskje håpet på. Vær fornøyd. Du har bestått. Du har lest bra eller bare har klister hjerne. Alle er ikke like skoleflinke eller like smarte. Vi skal være fornøyd som lenge vi består med dagens store pensum som burde reduseres og presset med lekser hjemme. 

Jeg fikk i går karakteren min innleveringen og strålende fornøyd. Trudde virkelig ikke tema om hms skulle gå. Jeg skulle flette inn hms problemer fra arbeidsplassen og opp mot pensum. Jeg måtte bruk lov data for å klare oppgaven. Leste meg opp og ned, men jeg fikk det til. Det var som en tikkende bombe og fikk en B. Jeg fikk positive tilbakemeldinger og kommentarer på det jeg måtte jobbe videre med. Jeg er kjempe fornøyd. Er vell andre B jeg får i mitt liv. Jeg har aldri vært spesielt skole flink. 

Husker i fjor så satte jeg plakater med pensum på veggene her, så jeg skulle lære meg pensum på en morsom måte. Det virket til eksamen. 

Vi skal være stolte av det vi får til i dagens store skole press. 

 


#Skole #forstortpress #Revudering #Lafritidværefritid

 

 

4 kommentarer
  1. Hei. Jeg er lærer i ungdomsskolen og er veldig enig med deg. Skole tar altfor mye plass, både tidsmessig og hva gjelder stress. Jeg ønsker en leksefri skole og tror vi ville fått mer opplagte og motiverte elever i klasserommet. Og så ønsker jeg å teste ut karakterfroe prøver slik at det blir mer fokus på framovermeldingene og mindre fokus på resultatet. Det tror jeg også vil være mer utviklende for elever og lærere. Det krever mer av oss lærere enn å fortelle hva eleven glemte eller ikke kunne i prøvesvarene. Vær videre aktiv og skriv videre. Du er engasjerende, og det er bra!
   Mvh Øyvind Blindheim

  2. Øyvind:
   Det burde så absolutt vært mindre fokus på karakterer. Det gir deg ikke noe egentlig, det handler om å lære og ikke å få best mulig karakter. Jeg er mer for positive og negative tilbakemeldinger, slik at jeg vet hva jeg kan jobbe videre med. En karakter forteller ikke meg det.
   Når det gjelder leksene, burde det vært flettet inn under skole tiden og ikke av fritiden. La barn, være barn. La de ha fritid og resultatet på skolen vil bli bedre.

  3. Det virker som om skoledagene er blitt lengre enn da jeg gikk på skolen på 70- og 80-tallet, og da ville det være logisk å redusere leksemengden tilsvarende. Ellers gikk jeg på skolen i en tid der det i utgangspunktet ikke var lov å ha noe ugyldig fravær. Selv på videregående måtte jeg ha melding fra foresatte om jeg var syk en dag, helt til jeg fylte 18 år. Så selv om det har vært en periode der ting var mye friere enn nå, var det enda strengere før der igjen. Men for høyere utdanning er det blitt strammet inn siden jeg gikk der på 90-tallet. Vi hadde ingen obligatoriske timer da jeg gikk på universitetet. I teorien kunne man lese hele pensum på egen hånd. Det eneste som telte, var at man kunne prestere på eksamen. Jeg elsket friheten og fleksibiliteten, men mange taklet det ikke, og derfor er det blitt strengere fordi myndighetene så at det var så få som greide å fullføre på normert tid. Men for oss som fungerer best når vi får arbeide i vårt eget tempo med frihet under ansvar, er det veldig synd.

  4. Helt enig med deg, og læreren over her! Selv måtte jeg kutte ut venner, husarbeid, og trening bare for å overleve skolen. Slet mest fordi vurderingene setter for spesifikke krav til hvordan du skal uttrykke hva du kan. Jeg var for god på å fatte meg i korthet, når læreren skulle ha en lang tekst. Tror ihvertfall prøvene på skolen kunne ha vært lettere for mange, hvis flere kunne fått muntlige prøver.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg