Gamle minner

Idag fant jeg en gammel minne bok. “Mine venner ” heter den. I voksen alder har jeg begynt å sette pris på disse tingene gradvis. Det er jo veldig gøy å kunne lese fra barndommen og ungdomstiden. Denne boken jeg er faktisk 17 år gammel. Føler meg “gammel” når jeg sier den på den måten for jeg er jo bare 26. I boken fant jeg mye interessant som mine venner og familie skrev på den tiden. Ingen  av de tingene stemmer idag for å si det slik. Men det stod noen koselige hilsner i boken.

“Du er grei “

“Du er snill og grei. Du må lære og tegne finere og armer”
(Jeg var tydelig vis ikke så god på å tegne. Haha!)

“I himmelen finnes det engler, på jorden finnes ei.
På jorden finnes trillinger og en av de er deg. “

“Roser er røde , fioler er blå. Druer er søte og du er like så.”

“Du er som en lite rose, som titter opp fra den grønne mose.”

“Smil til verden og den vil smile igjen.”

“Du er grei, du er kul. Du har en stygg tanga.” ( denne siste setningen der ler jeg av i dag).

Det er virkelig gøy å lese i gamle minner. Det var kanskje ikke så dumt at mamma eller mormor har spart på dette.

Det er nå det gjelder

Året er 2017 og vi skal velge ny regjering de neste fire årene. Valg kampen er godt i gang og partiene står for sitt. 

Rødt, Blått, Grønt, Rød grønne

Valget er virkelig ikke enkelt. Vi skal leve med partiet med i fire år frem i tid. Det er Norges fremtid som står på spill her. Partiene kommer med gode forsalg som virker så fint å flott. De diskuterer for å i mot. For jeg skjønner jo at alle vil nå toppen, men bare et parti kan nå denne toppen de neste fire årene.

Meningsmålingene svinger.

Jeg svinger mellom to partier (vil ikke nevne hvem). For når jeg skal ta et valg så har jeg fulgt med i avisene, på tv og følger mage følelsen min i forhold til hva som er riktig for meg.

Når jeg på valget som har jeg noe spørsmål jeg foretar meg i forhold til hvordan det skal bli enklere for å meg å stemme.

– Hva skjer i løp av de neste fire årene?

– Hva skjer ved bytte av statsminister?

– Hva skjer om de blir AP og ikke høyere?

– Hva ønsker jeg ?

– Det er begrenset på hva høyere har klart å rekke på fire år ?

– Skal f.eks AP endret alt som høyere har bygget opp?

Jeg mener at i år et viktigere år å stemme en alle andre år. Alle gangene er viktig, men i år ekstra viktig å stemme. Har du ikke stemt før, så stem i år. Jeg heller har aldri stemt før, men i år skal jeg stemme. Nå tenker jeg ikke bare Norge, men litt utenfor verden. Se hva som skjer ? kan dette skje med oss? Vi trenger en et parti som kan hjelpe oss og ikke motarbeidet oss.

Kortfortalt: AP vil eldre alt som Høyere har gjort.  Rett og slett snu hele flisa.

Se rundt deg, ta et valg og stem.

 

Et år til

Denne sesongen kunne jeg virkelig tenkt meg et år til på skole. Motivasjonen er faktisk ganske på topp til å kunne fullføre et år til med skole. Jeg har lurt litt på å ta et til via NKI sine nettstudier. Jeg har sett litt på Migrasjonshelse. Det virker spennende og gir meg 30 fagskolepoeng om jeg fullfører. Det er en kort skolegang med kun tre innsendinger og tre eksamener. Alt kan jeg foreta meg hjemme i sofaen eller der jeg måtte føle for det. Slipper å reise for å kunne ta en stedbasert eksamen.

Migrasjonshelse omhandler de ulike innvandrergruppers sykdomsforekomst og om de kulturelle utfordringer knyttet til å sikre innvandrere en likeverdig helse om sorgstjeneste. Hovedmålet i studiet er å danne yrkesutøvere som har kompetanse om folkehelse i et migrasjonsperspektiv, og som kan anvende kunnskap om sin egen og andres kultur i sin yrkesutøvelse.  Dette emnet virker utrolig spennende og ha med seg videre på min reise i helse og sorg.

Siden jeg er så fornøyd med nki så er det en stor mulighet for å at jeg velger studiet et år til. Jeg får aldri nok kompetanse innen for mitt yrkesområdet, får aldri nok studie poeng og ikke minst det ser bra ut på en cv. Jeg har skrevet et innlegg tidligere om nki, som du kan lese om her .

Jeg vil faktisk anbefale alle som kan og har mulighet til å ta nett studer. Det er faktisk helt fantastisk, selv om det er hardt til tider.

Noen som har gått på NKI eller vurderer ?

15 år er 3 år for tidlig

Jeg vil dele en historie fra da jeg smakte alkohol for første gang. Jeg smakte alkohol for første gang da jeg var 15 år. Jeg husker jeg og en klasse venninne hadde lyst til å endelig prøve å drikke alkohol. Vi hadde avtalt tidligere at vi skulle sove på garasje løfte og bare kose oss. Vi spilte kort og fortalte historie. I tillegg flørtet vi med guttene. Vi fikk en kompis av meg til å handle rus brus på butikken. Han var den eneste jeg viste om som kunne handle til to 15 år gamle jenter. Jeg husker at jeg måtte ta med alkoholen hjem også opp til venninne min. Fordi hun var så redd for å bli tatt. Jeg var nemlig ikke det. Jeg hadde ett gjemmested ved huset som mamma ikke viste om.

Jeg dro hjem å pakket. Mamma sa hun kunne kjøre meg. Jeg sa jeg kunne sykle. Jeg måtte jo få drikke i baggen. Jeg kunne ikke fortelle mamma at jeg bare skulle hente noe oppe i gata. Da hadde hun blitt mistenksom. Så jeg syklet  en ca 30 minutters lang vei.

Jeg kom opp til venninne. Fikk sniki dette på et vis inn i garasjen. Det klirret jo i sekken så måtte være forsiktig. Hadde foreldrene spurt, kunne jeg selvsagt sagt det var cola i glass flakse. Men hva hadde skjedd om de ville sett i posen. Det kunne jeg ikke risikere. Da hadde de ringt Mamma, vi kunne ikke sovet noe mer på garasjen og tillitten hadde blitt bryti fra alle kanter. Nei, dette kunne jeg ikke risikere.

Men vi drakk, vi koste oss, skravlet, hørte på musikk via boomblasteren. Trur det var cd  eller aux.  Kanskje begge deler. Jeg husker ikke. Litt senere på kvelden fant vi at vi skulle snike oss ut fra garasjen. Vi prøvde å være stille, selv vi var fnisete. Vi kom oss ut. Måtte gå i sokkelessen over grusen for å ikke vekke hennes foreldre som hadde vinduet oppe. Vi snek oss ned til byen hvor vi møtte to kjekke gutter. Vi satt og skravlet å avtalte at vi møtes ved senere anledning. Trur klokken var nærmere fire på morgen før vi var i seng og sov.

Dagen etter på måtte vi rydde. Vi fant en fint gjemmested (trudde vi). I en kommode som foreldrene aldri gikk i. Men det viste seg at de gjorde det og ble ferska. Men jeg skal fortelle dere at det tok en god stund fordi det fant det ut. Da var det slutt på å sove på garasje lofte.

Denne hendelsen var i 2005-2006. Det var sommer men kveldene  og natta bli jo mørkt. Jeg tenker idag at selv om vi var to stykker, møtte disse guttene og ble med disse på en brygge nede i byen i helgene. Hva helst kunne skjedd med oss. Idag er er jo faktisk verden mye værre. Det kan tenkes at det var like ille på den tiden bare at vi har så unge at vi ikke viste noe om det. Herregud , vi var jo tenåringer, ville utforske og teste grensene. Det var alt for å lett å skaffe seg alkohol og ikke minst hjemmebrent. Vi gikk jo med godt mot og stolte på det vi fikk tak i.

Så ser jeg på ungdom idag og media etter på. Det er virkelig en stor risk. I byen observerer jeg ofte mindreårige som drikker med de store gutt. Vet de egentlig hva som kan skje i værste utfall. Jeg vet jo at det ikke er enkelt å få tak i alkohol så de må jo kjenne noe som kan handle fordi. Jeg syntes det er skremmende og se.

Kan godt hende jeg overdriver i dette innlegget. Men jeg kunne ønske jeg ikke testet alkohol før jeg kunne kjøpe det selv  lovlig når jeg ble 18 år. Det angrer jeg på en dag idag, men historien rundt alt jeg har opplevd og vennskap som har kommet å gått er en historie. 

Jeg mener foreldre bør følge litt med. Jeg mener at hvis deres ungdom vil drikke så kjøp alkoholen til dem selv, og kjør de til og fra. Da vet dere hva de får i seg av drikke og at de kommer seg trygt hjem.

(Bildet er fra Syden og ja med en drink jeg aldri drakk opp)

Det er nå det skjer!

Du har kanskje fått en melding på telefonen eller et brev i posten det siste året ?

Det er nå det skjer for deg som er født i 1991 eller senere. Nå får du nemlig gratis HPV-vaksine. Jeg har skrevet om dette i innlegg for en stund siden at jeg skulle ta denne vaksinen og gått rundt meg selv lenge før jeg tok den.

Vi jenter er har en stor risiko for å kunne få livmorsgalskreft. Bare ordet kreft er jo skremmende i seg selv. Får frysninger langt nedover rygg raden av bare tanken. For HPV smitte ved seksuell aktivitet og veldig vanlig.
Denne vaksinen er nettopp med på å beskytte nettopp dette. Det spiller ingen rolle om du er “jomfru” eller har flere partner du er seksuslet aktivt med.

For hvert år er det faktisk så mange som 300 kvinner som får livmorhalskreft. Det er alt for mange!

Hele vaksinasjon prosessen består bare av tre doser som du får i løp av 6 til 12 måneder.

Tilbudet startet i november 2016 og varer frem til utgangen av 2018. Det er sikkert mange som har benyttet seg av det. Men jeg råder flere til å gjøre det. Vaksinen er ganske dyr om du vurderer å gjøre det uten om tilbudet som er nå.

Du kan gå inn på din kommunes hjemme side for å finne ut hvor du kan ta vaksinen. Vet du ikke så mye om Hpv viruset så ta å søk opp og les litt om det.

Kjære deg som er ung kvinne født i 1991 eller senere. Det er nå det skjer!

Tusen takk

Der er ingen lett jobb å være nettstudent og jobbe nesten ved 100 % ved siden av.

Jeg valgte å starte på linjen Demensomsorg og alderspsykiatri i  Februar 2016. Det er emne som er kjempe spennende og ikke minst utfordrende i jobb hverdagen. I dette emne går det ikke ann å bli ferdig utlært. Diagnosen demens blant annet synker ikke. Det blir bare flere, nettopp fordi eldrebølgen øker. Jeg jobber med personer med demens og alderpsykiatri nesten daglig. Natt, dag og kveld. Det er utfordringer hver eneste dag.

Nett skolen passet meg ypperlig. Jeg kunne legge opp studieløpet mitt selv . Jeg kunne velge hvor mange eksamner jeg selv ville melde opp til på våren eller høsten. Jeg leverte innleveringer som jeg fikk tilbake melding på fra lærer.

For på nki sin nettskole får du emner du skal følge. Du får bok liste og du får liste over kapitlene du skal lese til hvert emne.  Du får kilder du kan lese og kunnskapen du måtte trenge. Læreren og studie veileder er behjelpelig. Flinke til å svare kjapt på henvendelsene.

Det som hjalp meg gjennom  skolen var motivasjonen og at emne er spennende. Jeg satt på nattevaktene mine og jobbet når jeg hadde mulighet. I tillegg brukte jeg enten formiddagen eller etter middagen etter jobb. Satt en 2-3 timer hver gang jeg jobbet med pensumet.

Det er mye lesing på egenhånd med tanke på at det ikke er noe tavle undervisning. Jeg lover at det er verdt det.

Jeg vil virkelig anbefale Nki om vurderer nettskole. Jeg vil anbefale Nki hvis du ikke orker å møte opp på en skole eller har full jobb så muligheten ikke lar utføre.

I går skrev jeg at jeg klarte eksamen og idag kom vitnemålet. Tusen takk til Nki.

Endelig var resultatet her

Jeg har glemt å fortelle dere noe. Jeg har jo faktisk sitti å skrevet om hvor ille det er å vente på eksamens resultatet. Idag fikk jeg endelig svaret på siste eksamen.
Jeg fikk ikke mail om det. Det komiske er at jeg var inne på morgen og sendte mail til ekamsamens avdelingen ved nett skolen nki. Der jeg lurte på når resultatet kom. Jeg har stresset litt på grunn av dette. Tankene har jo svirret om jeg stryker eller består. Samtidig har jeg ikke hatt noe direkte mage følelse heller, men alle rundt meg har sagt at dette går veldig fint. Du består denne eksamen. Jeg der i mot har vært usikker. Normalt sett å pleier de å sende mail når resultatet er klart, men disse tre ukene har jeg valgt å ikke stole på at det systemet virker. Rart med det der.

Jeg gikk noen timer senere inn for å sjekke om jeg hadde svar på meldingen og det hadde jeg ikke. Sjekket tilfeldig resultatet på eksamen (noe jeg har gjort hver dag de siste ukene). Der stod det ikke levert lenger, men det stor en bokstav. Jeg måtte lese sikkert hundre ganger for å forsikre meg om at leste riktig. Jeg sendte snapp til en kompis for han måtte bekrefte dette for meg.

Jeg klare å jagge meg å få en B på oppgaven (tilsvarer en 5 ‘er). Etter å ha liggi på gjennomsnitt tre i hele og avslutte det hele med en B, så er jeg strålende fornøyd.

Alene tid

Nå har 2 dager igjen av ferien og må virkelig si jeg gleder meg til å kunne komme tilbake på jobb. Eksamens resultatet har enda ikke kommet og nervene styrer seg selv. Det har gått tre uker. Blir gal av å vente. I dag har jeg bare kost meg. I kveld har jeg sett på dobbel episode av neste sommer og leser om politikk. I år føler jeg det er viktigere å stemme enn før.

Et mysterium på IKEA

En tur jeg overhode ikke planla før kvelden før, men har trengt det jeg kjøpte en stund (noen mener sikkert dette er unødvendig). Idag gikk ture til IKEA. Jeg må være utvilt for å holde ut på IKEA selv om jeg bare går første etasje. Andre etasjen går jeg aldri. Skal jeg ha noen møbler, så plukker jeg ut det fra ikea appen. Der ser du bilder, pris, finner reol nummer og hylle nummer. Da kan jeg bare plukke det på veien ut (slipper å gå hele IKEA).

Dagen innkjøp gjøre jeg ganske bevist og ikke på impuls. Jeg kan kikke hjemme, tenke og gruble over hva jeg trenger, behøver eller vil ha. Lager det inne på handlelisten på appen (bytter ut halvparten når jeg kommer dit).

I kjøkken avdelingen så var det ikke så mye jeg trengte. Tok med meg en pakke med kjøkken glass og bestikk fordi enten så har glassene mine knust (kanskje rømt sin vei) og bestikke har knekt (plastikk drit). Jeg tok med meg en pai form. Jeg syntes pai er så sinsykt godt, men kjøpe paien fra frysedisken i butikken er virkelig ikke god. Jeg får slå til med en hjemmelaget en dag. Da kan jeg putte det jeg vil oppi den. Eller jeg kan gratinere i den. Fantasien stopper ingen.

Fant en is skje som jeg har trengt, når jeg har hatt is i fryseren. Den er skikkelig kul nemlig ROSA!

 

(Kule ikke sant ?)

 

I “stash” avdelingen med lys og tilbehør så over så jeg alt. Jeg hadde fokus på de grønne plantene. Det er noe jeg virkelig har savnet hjemme ( har ikke hatt det pga at de dør hos meg). Jeg kikket først på de falske, men de så skikkelig falske ut. Valget idag gikk på de ekte grønne plantene. Jeg vet over hode ikke for ofte de skal vannes eller noe. Det finner jeg ut av. Tipper sånn cirka en gang i måneden?

 

(Etter og før bildet )

(Før og etter )

(Før (øverst) og etter (under) ).

 

I tillegg ble det jo selvsagt kjøttboller til middag. Det må jeg alltid ha når jeg er innom ikea. 

Kjempe fornøyd med dagens innkjøp.

Det utrolig hvor mye et par planter gjør i seg hjemmet. Blir mer hjemme koselig med en gang.

Ha en fin kveld. See Ya!

Tok lang tid å bestemme seg

I fjor en gang fikk jeg melding om jeg var i gruppen for og kunne få HPV-vaksinen. Jeg tenkte at dette er et kjempefint tilbud for oss “unge.”  I sommer bestemte jeg meg for å ta den. Jeg var hos legen først og tok celleprøver for å være sikker på at jeg ikke hadde noe grums i livmoren før jeg bestilt time til vaksine.

HPV-vaksinene er en vaksinene som reduserer risikoen for HPV-smitte, og det utgjør en mindre sannsynlighet for å kunne utvikle livmorhalskreft. I tillegg minsker det også risikoen for å andre HPV-relaterte kreftsykdommer. Men det er fortsatt viktig å være med i livmorhalsprogrammet og fortsatt ta underlivs undersøkelse ved innkalling.

Idag skal jeg sette vaksinen. Jeg velger å gjøre dette siden jeg blant annet er i aldersgruppen for å eventuelt kunne få viruset og det er fint å kunne redusere risikoen.

Er du nysgjerrig så kan du lese mer om dette her.

Jeg råder alle som er 25 år eller eldre til å ta en underlivsundersøkelse hos legen og ta det ved hver innkalling. I tillegg gå i tenke boksen og benytte seg at tilbudet om du kan det. Det varer bare i to år.