Juletragedien er en stor konkuranse

I disse hektiske juletider så er det mange temaer store og må brettes ut. Vi må nå faktisk stoppe oss og tenke oss litt om. Det handler nemlig om svidde kreditt kort og dårlig julestemning for de unge. Hvert år svir tusen mennesker kredit kort. Det er som å se en stor røyk sky så opp fra kjøpe senterene, ser nesten at bank terminalen gløder og korte som brenner som brenner i lomma. Reklamene på tv handler om penger. “Hva med ny telefon i julegave?” “Hva med ny vaskemaskin?” Eller ” Hva med ny tv? ” Det kryr av dårlig reklame og dyre julegave handler over alt. Alle reklamere for å få folk til å handle. For at andre ikke skal få dårlig samvittighet fordi de har gitt en “dårlig” eller for “liten” julegave. Jeg blir faktisk kjempe provosert av dette hver eneste år. 

Det sitter flere tusen “fattige” normen her i landet. Dette er menneske gruppen som ikke vet hvordan de skal prioritere gaver og mat for å kose seg i julen. De vrir og vrenger på hver enste krone for å kanskje klare julegaver til de nærmeste. Dette er en gruppe mennesker som gruer seg fordi de vil at alle skal få den perfekte julegaven, men ender opp med å ikke ha noe annet en tørre knekke brød og vann i jula. De gruer seg for å fortelle at de ikke kan kjøpe noe til noen. De gruer seg til å fortelle barna at mamma eller pappa ikke har råd til å kjøpe en gave til deg under treet. Dette er grusomt. Det er vondt å vende opp ned på økonomien. Skal de velge marsipanen eller julegave. 

Det sitter flere tusen mennesker som er alene hele julen. Mangel på familie og venner. De har ingen. De kjøper seg fjordland og ser på guttene synge julen inn klokken fem. De tenker på alle de flere hundre hjem som, nå har familien samler med ny dekket bord, god mat på bordet og stiv pyntet. De sitter å tenker på alle de spente barna som venter spent på nissen og ikke har ro til spise opp maten sin. Denne menneske gruppen har det helt grusomt alene og kanskje feller de en tåre. Ensomme og triste. De  har verken familie og engang en pakke som banker på døren før å ønske dem GOD JUL: 

I flere tusen hjem sitter det barn med familie som omgås alkoholen. Barna gruer seg hvert år til jul fordi dem vet at mamma og pappa drikker. Begynner å oppføre seg dårlig. Ufyselig og kranglete utover kvelden. Barn som tar vare sine redde søken fordi mamma og pappa er fulle. De teller antallet de drikker fordi vet godt hva mamma og/Eller pappa tåler før det smeller. De klarer ikke glede seg et sekund. Knyter seg i magen demes og tårene triller. De får aldri en god opplevelse av julen. De ser at alt er perfekt rundt dem, men denne dagen er det ikke det. Når maten er på borde, så starter grusomheten. 
Tenk deg om før du utsetter barnet for ufyselig fyll og kommer halvveis ned i akevitten. 

Vi glemmer helt hva julen handler om. Det handler ikke om store verdier og svidde bank kort. Julen skal være kos, hygge og en god opplevelse med familien. Som om Maria hadde råd til jule gaver og Ikke minst Jesus når han ble voksen. Maria satt faktisk å fødte i en stall hun. Her sitter vi og syter over at det ikke den nyeste iphonen under treet. Vi glemmer at det er en familie dag, en familie tid hvor alle skal sitte å ha det hyggelig. Når det gjelder gavene så er det bare tanken som teller. Det finnes ingen som er bedre en andre. Men alle skal konkurrere hele tiden om hvem som er best og har best økonomi. Har julen blitt en konkuranse over hvem som har mest penger og best standard? Tror vi må sette hos ned og gruble litt over hva julen handler om og klippe mastercard. Vi må bli flinkere til å kunne sette pris på hva vi har og det vi får. Må se litt rundt oss selv, for i flere tusen hjem er det en forferdelig tid og mange gruer seg til julen. 

Hold kjeft og sett pris på det du har! Da blir julen så mye bedre. 

#juletragedie #Tenkdegom #Brukhode #Smågleder