Ingen har vondt av å utforske historie

I fjord var jeg i sølvgruvene her i byen, siden jeg ikke hadde vært der siden jeg var med skolen gang. Det et veldig populært sted her i byen og en av olsenbanden jr filmene ble spilt inn i nettopp den gruven. Det gjør det ekstra stas. I går dro jeg til Koboltgruvene ved blåfaveverket. Fantastisk fint sted om jeg må få si det slik.

Jeg blir så oppslukt av å se alt det vakre som er tatt vare på fra gruve tiden og hvordan plassen er vedlikeholdt i så mange år og enda blir tatt vare på. Jeg bli oppslukt av alle som drar opp i høyden og glemmer at det litt kaldere og skapere vind der enn nedi i byen. Jeg så folk kom i skjorte, shorts, kjole, sandaler og skulle på gruvetur. Jeg derimot hadde på meg bukse og måtte faktisk ta på meg en tynn ull genser og vindt jakke. Jeg dro med en kompis og datteren hans, så gruveturen ble ikke veldig lang, men det var barnas runde. Det var kjempe fint at de hadde brukt den miste gruven til barna. De tok litt lett historie til barna, viste barna hvordan det blå fargen ble laget og en liten runde i gruven. De gjorde gruve turen gøy med at de tok noen enkle stopp, hadde liten skatte kiste på veien og lot barna gå først i en sjakt som ikke var farlig som var veien ende. Veldig flink guide!

Jeg syns gruve historien er kjempe spennende. Det er så flott at enslige voksne og at voksne med barn tar turen for å ta lærdom og oppleve noe nytt. Det er veldig bra og fornuftig.

På den gruvetiden så fikk ikke kvinner lov å arbeide. De hadde eget hus hvor de stod å lagde mat i og holdt orden. Det var sakkerhus der oppe som hadde blitt gjort om til en kafe for besøkende. Beholdt det gamle preget og det luktet fortsatt gammelt inni der. Det har egen sær lukt. Det var et mindre hus på plassen der for der bodde sjefen for gruvedriften. Det var jo vår danske konge så fant ut har skulle det graves. Arbeiderne stupte ned i fjell og hadde null peiling på hva de drev med. Inni fjellet var det noen firkanta ruter de hadde laget for der satte de tre tømmer fra hver ende for at fjellet ikke skulle rase. Var støtte bjelker. Disse gruvearbeiderne kom jo ikke langt ned/inni gruvene med spikking, hamring, slåing, fyrsetting og samarbeid. Ikke rart historien er lang.

Den blå fargen var mye verdt når de fant ut at de kunne lage den ut fra fjellet (husker ikke hva i steinene het som ble knust pulver), uansett de smelta sammen pulvere med et annet pulver i den varmeste delen på flammen som er nederst og vipps “Hei, til blå”

Den er mye verdt i dag også, men ikke like mye som sølv og gull. Alle hjem skulle ha den blå fargen i hjemme sitt som ble laget inni kopper og kar. Uansett, verdt å ta turen dit. De har en gruve runde til barna under 10 år, en for 10 år og oppover, fordi som ønsker en lenger tur i fjellet så er det en tur på 3 timer også. Det er flere gruver nedover i fjellet.  Ligger mellom Åmodt/Vikersund. Litt over en time kjøring fra Kongsberg værtfall. Det har blitt annet blitt brukt til film sett. Blåfjell 2 og ragnarok er spilt inn der. Det er tøft å tenke på og kult at vi har de mulighetene i landet vårt med all den fine naturen og historien.

Jeg kan love dere at jeg var sliten etter en dag oppi der og så mye inntrykk og mye lærdom. Flere må absolutt bli flinkere til det.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg